Over de methode

AWA-methode

Amherst Writers & Artist (AWA) is een internationale community van docenten die schrijfworkhops geven via de AWA-methode. Alle workshopleiders geloven dat iedereen die schrijft een schrijver is en dat elke schrijver zijn eigen, unieke stem heeft. Alle AWA-workshops gaan uit van de vijf principes waarop de methode gebaseerd is.

 

  1. Iedereen heeft een sterke, unieke stem.
  2. Iedereen wordt geboren met creatief talent.
  3. Schrijven als kunstvorm is mogelijk voor iedereen, ongeacht opleidingsniveau of sociale status.
  4. Het verwerven van het ambacht kan gebeuren zonder dat dit ten koste gaat van de eigen stijl van een schrijver en zijn creatieve zelfvertrouwen.
  5. Iedereen die schrijft, is een schrijver.

 

Veiligheid en (zelf)vertrouwen

Tijdens een workshop wordt er (minimaal) twee keer geschreven. Wie dat wil, leest zijn ‘pasgeboren’ concepttekst hardop voor. We gaan ervanuit dat al het geschreven werk fictie is. We creëren veiligheid door onderscheid te maken tussen de schrijver en de verteller van het stuk. Bij het geven van feedback spreken we bijvoorbeeld over ‘de verteller’ in plaats van ‘jij’, ook als het werk in de eerste persoon is geschreven. We geven alleen aan wat ons aansprak in de tekst en wat eruit sprong. Hetgeen geschreven is, is vers; een eerste concept dat niet profiteert van kritiek. Als de schrijver weet wat werkt, kan hij of zij de tekst op basis daarvan verder ontwikkelen. Deze werkwijze zorgt voor (zelf)vertrouwen waardoor schrijvers enorm groeien. We bespreken elkaars werk niet buiten de vier muren van de ruimte waarin we schrijven. We respecteren vertrouwelijkheid en bouwen zo aan de benodigde veiligheid binnen de groep.

 

Het bijwonen van een Schrijfcafé Den Bosch is een goede manier om kennis te maken met de AWA-methode. Nanneke van Drunen is de enige Nederlander die gecertificeerd is in de AWA-methode.